Suomen Ovimarket - Investointi oli lähes ympäristöteko

Suomen Ovimarket - Investointi oli lähes ympäristöteko

Joonas Ylhäinen, Suomen Ovimarket Oy:n toimitusjohtaja vetää rakennustarvikemyymälää Hämeenlinnassa Kantolan teollisuusalueella OTK:n vanhassa myllyrakennuksessa.

Alkuperäinen liikeidea oli ostaa ylijäämä- konkurssi- ja muita eriä suoraan valmistajilta, tehtailta ja tukkureilta, kertoo Joonas Ylhäinen.  Se on säilynyt toimintamme punaisena lankana alusta asti. Edelleen yrityksessämme on vahvana toimintatapana hankkia tuotteita hiljaisen kauden aikana, jolloin saatavuus ja hintataso on parempi, hän jatkaa. Talvella yritys tila ovia ja ikkunoita isoja määriä varastoon, kun tehtailla on pienempi tilauskanta ja hiljaisempaa.

Viime vuonna ostimme ennätysmäärän poikkeuksellisen suuria konkurssi- ja poistoeriä. Myös tehtaiden tilausperuutuksia tuli varastoomme runsain määrin, Joonas Ylhäinen sanoo.

Yritys on perustettu vuonna 1994, kun veljekset Jari ja Jarmo Ylhäinen päättivät perustaa sivutoimisen rakennustarvikkeiden erikoisliikkeen päivätyönsä oheen. Yritys sai kuitenkin nopeasti tuulta siipiensä alle ja veljekset siirtyivätkin päätoimisiksi yrittäjiksi pian perustamisen jälkeen.

Jari ja Jarmo olivat ennen yrittäjiksi ryhtymistä töissä isällään Veijo Ylhäisellä, joka piti Hämeenlinnan Ratasniityssä omaa rakennustarvikkeiden vahinkovarastoaan, Joonas Ylhäinen muistelee yrityksen alkuaikoja. Jari Ylhäinen on sittemmin jäänyt pois yrityksestä myyden oman osuutensa veljelleen. Isäni Jarmo Ylhäinen omistaa yrityksen tällä hetkellä kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä valmistelemme yritystä sukupolvenvaihdosta ajatellen. eli samalla liikeidealla mennään jo kolmannessa polvessa, Joonas Ylhäinen sanoo.


Verkkokaupasta ovia ja ikkunoit

Yritys toimi aluksi vanhan kolmostien varrella sijaitsevan omakotitalon takapihalle rakennetussa varastorakennuksessa. Vuonna 2001 Vanajan Myllyn lopetettua toimintansa Hämeenlinnassa, Jari ja Jarmo ostivat myllyn toimitiloikseen. Myllyssä on varasto- ja toimitilaa n. 13 000 neliötä. Toimitilamme sijaitsevat hyvien ja vilkkaiden kulkuyhteyksin varrella keskeisellä paikalla. Hämeenlinnaan on lyhyt matka isoimmista asutuskeskuksista, Joonas Ylhäinen esittelee.

Verkkokauppamme on perustettu vuonna 2017 tukemaan liiketoimintaamme, hän jatkaa. Netissä tapahtuva myynti on ollut koko ajan kasvussa ja tähän myös Suomen Ovimarket vastaa avaamalla pian täysin uuden nykyaikaisen verkkokaupan. Uuden verkkokaupan myötä uskommekin, että etämyynti lisääntyy huomattavasti. Tähän asti olemme saaneet verkkokauppaamme vain murto-osan tuotteistamme, mutta jatkossa aiomme kasvattaa nettikaupan tuotemäärän moninkertaiseksi, Joonas Ylhäinen suunnittelee. Suurin osa tuotteistamme tulee alihankkijoilta. Mutta meillä on jonkin verran myös omaa tuotantoa, lähinnä kalustelevyjen ja työtasojen sahausta ja työstöä, hän jatkaa. Tarvittaessa yritys muokkaa kalusteita asiakkaiden omien mittojen mukaan.

Uusi investointi kasvattaa jalostusastetta

Vuosien varrella yrityksen nurkkiin on kertynyt erien mukana tulleita puolivalmisteita, esim. jalostamatonta kalustelevyä löytyy varastosta paaleittain, kymmeniä tuhansia neliöitä. Vaihtoehtoina on lähettää levyt jalostettavaksi muualle, jalostaa paikan päällä tai hankkiutua muuten eroon. Investoimme viime vuonna reunalistoituskoneeseen sekä CNC-työstökeskukseen, jolla voimme paikan päällä jalostaa levystä valmiita kalusteita myyntiin, Joonas Ylhäinen sanoo.


Tämä on ympäristönkin kannalta paras vaihtoehto, kun kierrätämme ylijäämätavaraa uusiokäyttöön paikallisesti, hän jatkaa. Investoinnin myötä yritys pystyy siivoamaan varastoaan ja valmistamaan tuotteita myytäväksi joustavasti ja kustannustehokkaasti. Konehankinnat ovat yleensäkin isoja investointeja, joten Ylhäinen oli yhteydessä ELY-keskukseen asian tiimoilta. Saimmekin kehittämisavustuksen myötä toteutettua konehankinnat nopealla aikataululla, hän toteaa.