Spiraalikursolla parempaa jälkeä ja työmukavuutta höyläykseen

Spiraalikursolla parempaa jälkeä ja työmukavuutta höyläykseen

Puusepän työni alkoi kuusi vuotta sitten, kun jäin ansiotyöstä eläkkeelle. Ensin olin puoli vuotta nikkarikurssilla Kauniaisten kansalaisopistossa Petrassa. Siitä innostuin niin paljon, että hain Karjaan kurssikeskukseen opiskelemaan. Perustutkinnon suoritin kahdessa ja ammattitutkinnon neljässä vuodessa.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen aloin rakentaa omaa työpajaa omakotitalomme kellariin. Kahden vuoden ja 2 500 työtunnin jälkeen verstas oli valmis ja koneiden hankinta oli edessä. Se oli melkoinen haaste, kun en aluksi tiennyt, minkälaisia koneita oli saatavilla. En kunnolla edes tiennyt, minkälaisia koneita tulen tarvitsemaan. Ahtaat tilat lisäsivät vaikeusastetta.

Lopulta hankin peruskoneiden koko repertuaarin: sirkkeli/alajyrsimen, taso/oikohöylän, vannesahan, sorvin, pylväsporakoneen, nauhahiomakoneen ja purunpoisto-järjestelmän. Lisäksi on kertynyt melkoinen määrä käsi-työkoneita. Sirkkelin ja höylän osalta pohdiskelin aluksi Hammerin ja Felderin välillä. Päädyin kummassakin Felderin 500-sarjan koneisiin. Näillä koneilla tein kolmisen vuotta hommia, mm. ammattitutkintotyöni. Se oli kahdeksan- kulmainen funkispöytä, jossa oli taivutetut jalat. Siinä sirkkelin täsmällisyys oli koetuksella. Koneet selvisivät hyvin, samoin suoriuduin itsekin ja sain ammattitutkintoni valmiiksi.

Höylän vaihtoa harkitsin pisimpään, mutta kun vanha kone meni kaupaksi, niin päädyin uuteen. Perimmäinen syy vaihtoon oli se, että innostuin spiraalikursosta. Sitä ei vanhaan koneeseeni voinut vaihtaa, joten ainoa mahdollisuus oli uusi kone. Olen todella tyytyväinen, että valitsin 700-sarjan koneen. Se on paljon jämäkämpi kuin 500-sarjan kone. Lisäksi pöytä on pitempi ja leveämpi. Minulle tärkeä juttu on tasohöylän sähköinen nosto. Nyt vaihto oikohöylästä tasohöylään ja päinvastoin sujuvat niin kätevästi, että minunkin luonteellani kaikki tarvittavat vaiheet tulevat tehdyiksi.

Spiraalikurso osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Varsinkin tasohöyläyksessä kappale menee jouhevasti läpi, kun terä osuu yhdellä hetkellä vain yhteen kohtaan. Höyläystulos on erinomainen ja ääni on olennaisesti matalampi. Lastu murskautuu pieneksi, jolloin imuri imee sen tehokkaammin. Lastua ei lattialle juurikaan putoa. Minulle ilman puhtaus on tärkeä kun olen astmaattinen. Yhdistelmä AD741 spiraalikursolla ja RL125 toimii tältä osin mainiosti.

Spiraalikurson valinnan tein aika pienellä pohtimisella. Se vaan tuntui insinöörikoulutuksen saaneelle niin järkevältä. Terän kestosta minulla ei vielä ole kokemusta, mutta omiin tarpeisiini uskon sen riittävän mainiosti. Palan kääntö ja vaihto eivät ole puolen vuoden aikana tulleet eteen. Käyttö- kokemukseni on lyhyt, mutta tältä istumalta pidän valintaani onnistuneena.

Teksti: Hannu Halme